Çek Cumhuriyeti’nden Organik Tarım Manzaraları 4

ENOAS buluşmasının 4. Günü ilk olarak yurdunda kaldığımız Güney Bohemia Üniversitesi’nin organik tarım hocalarından Çek Cumhuriyeti’ndeki organik tarım hakkında bir sunum gördük. Burada geçen günkü yazıda bahsettiğim soruya de cevap almış oldum. Evet, Prag’da birçok pazar varmış fakat buralarda bizdeki gibi bir kontrol ve denetleme mekanizaması olmadığı için insanlar doğal ürün diye süpermarketlerden, toptancılardan aldıkları ürünleri getirip satabiliyorlarmış. Gezdiğimiz çiftçilerin çoğu da bu sebeplerle pazarlara olan inancını yitirmiş ve kendi yöntemleriyle pazar arayışına girmişler. Bu da onları aynı kısır döngü içinde süpermarketlerle anlaşmaya yönlendirmiş. Ellerinden gelen sürdürülebilir tek yöntem çiftliklerinde mağaza açıp, müşterilerin kendilerinin gelip ürün almasını sağlamak.

Sunumun ardından tarihi bir kale ve kasabayı gezdik ve akşamüstü de yerel bir bira fabrikasını dolaştık. Rehberimiz bira yapım aşamalarını anlattı ve bu sırada farklı bira türlerini deneme fırsatımız oldu. Organik gıda ile ilgilendiğimiz için markanın henüz piyasaya sürdüğü organik biradan da denememiz istendi ve sanırım herkes onayladı!

Reklamlar
Bu yazı Avrupa'dan Tarım Hikayeleri, Fotoğraf, Sürdürülebilir Tarım, Yemek/Gıda içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s