Çek Cumhuriyeti’nden Organik Tarım Manzaraları 5/1

5. gün organik tarımla uğraşıp yakın zamanda biyodinamik tarım tekniklerini de uygulamaya koyan bir çiftliği gezmeye gittik.

Çiftlikte 300’den fazla sağım yapılan inek, gene çok miktarda da dana bulunuyordu. Sırasıyla bütün farklı özellikteki ahırları gezdik. İlk başta sağım yapılan ineklerin bulunduğu ahırı dolaştık. Burada 300 inek ve 2 boğa bulunuyordu. Bazı ineklerin boynuzları olduğunu gördük ve bunun nedeninin biyodinamik tarım olduğunu öğrendik. Normalde kolay bir bakım sağlanması için ineklerin boynuzları kesiliyor. Fakat biyodinamik tarımda boynuzların önemi büyük çünkü bu boynuzların enerji çektiğine inanılıyor. Çiftlik sahibi eskiden boynuzları kestiklerini ama artık bunu yapmadıklarını anlattı. Bir de örnek olarak hayvanların yaralarına sürülen kremi gördük; gene biyodinamik kurallara uygun olarak bu kremde doğal malzemeler kullanılıyordu: hayvan yağı, papatya özü…

Ahırın tabanında yani ineklerin ayaklarının altında mazgalla ayrılmış bir bölüm bulunuyordu ve burası ahırdan daha aşağıda kalan bir araziye kurulmuş olan gübre merkezine direkt bağlıydı. İneklerin dışkıları ahır tabanında kalmıyor, mazgaldan geçerek depoya gidiyordu ve buradan da gübre depolarına geçiyordu. Haftada bir de gübre toplayan araç buraya uğruyordu ve gübreyi tarlaya dökmek için buradan topluyordu.

Süt sağım merkezini gördükten sonra yeni doğan danaların olduğu bölüme gittik. Danalar doğumu takip eden 5. Günden itibaren annelerinden ayrılıyorlardı. Bunun biyodinamik tarımda olup olamayacağını sordum ama henüz bir yönetmelik uygulamadıklarını öğrendim; belki yönetmelik uygulasalar dahi böyle bir kurala uymak zorunda değillerdir, bilmiyorum. Zaten çiftlik biyodinamik tarımı sadece deneme amaçlı olarak yapıyordu ve sertifika almamıştı. Küçük danaların olduğu bölüm çiftliği yazları gezen çocuklar tarafından boyanmıştı ve ahır sanki çocuk yuvası gibiydi.

En son olarak da deneysel ahıra gittik. Burada çiftliği gezmeye gelen çocuk gruplarına göstermek için domuz ve tavuklar bulunduruluyordu ama üretim yapılmıyordu. Domuzlar çok şirindi ama kokularına dayanmak çok zordu, nefes almadan nasıl gezdim hala inanamıyorum.

Reklamlar
Bu yazı Avrupa'dan Tarım Hikayeleri, Fotoğraf, Sürdürülebilir Tarım, Yemek/Gıda içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s