Çek Cumhuriyeti’nde Yemek

ENOAS buluşmasının diğer önemli olayı bir hafta boyunca Çek mutfağının örneklerinden ve organik gıdalardan oluşan bir yemek programı takip etmemizdi. Fotoğraflar güzel çıkmadı ama eminim bir fikir edinmenize yardımcı olur.

Resimde Çek Cumhuriyeti’nde her yerde bulabileceğiniz kurabiyeleri görüyorsunuz. Yumuşak bir yapıları var ve ortasında marmelada benzer tatta bir krema bulunuyor.

Bu resimde ise organik restoranda yediğimiz lahanalı yemeği görüyorsunuz. Polonya, Almanya mutfaklarında olduğu gibi burada da lahana, kereviz, havuç gibi kış sebzeleri yemeklerde bolca yer alıyor. Yazın bile yemeklerde bulunmaları bunların ne kadar sık yenildiğinin bir kanıtı. Yemekte dumpling dedikleri hamur parçacıkları ve soya da vardı.

Sıradaki resim Prag’daki ünlü bir vejetaryen restorandan (Maitrea). Burada Uzak Doğu öğeleri kullanılarak iç dizayn yapılmıştı ama yemeklerde daha çok Orta Doğu ile Çek yemeklerinden bir seçki görülüyordu. Önce meze diyebileceğimiz soğuk yemekler geldi. Tabakta görülen sarı kızartmalar soğan mücveri diye adlandırabileceğim bir yemekti. Fotoğrafta anlaşılmıyor ama pancardan yapılmış mücverler de vardı. Beyaz sos sarımsaklı yoğurttu. Ekmeklerin altında görülmüyor ama marine edilmiş kırmızı biberler vardı ve bizde yapılanlara benziyordu. Ayrıca humus da vardı.

Mezelerden sonra ise sebzelerden yapılmış bir sandviç geldi. Patlıcanların üzerinde ıspanak ve erimiş keçi peyniri vardı ve üçlünün uyumu bence çok iyi olmuştu. En üstte de gene sarımsaklı yoğurt vardı, en üstte ise pideye benzer ama kepekten yapılmış bir tür ekmek vardı.

Bir başka akşam bizi Prag’da Lokal adı verilen bir birahaneye götürdüler. Mönüde yazana göre burası Slow Food kriterlerine uyan bir restoranmış. Burası da gene ünlüymüş ama ortam kalablıktan ve havasızlıktan çekilecek gibi değildi. Gene de yemekler sade ve güzeldi, biranın yanında gidecek tarzdaydı. Çoğu genelde et ve yanında verilen soğanlı patates kavurmaşından oluşuyordu. Salatalık salatası isteyenler hayal kırıklığına uğradılar çünkü öğrendik ki bu salatanın özelliği salatalığın rendelenmesi ve kendi suyunda soğuk çorba olarak getirilmesi ile yapılıyor! Çek Cumhuriyeti’ne gidecek olanların dikkatine.

İnsanlar Çek Cumhuriyeti komunizm altındayken kola içemediklerinden kendi kolalarını yaratmışlar. Orada hala bayağı popüler olan bu içeceği biz de deneme şansı bulduk. Baharatı biraz fazlaydı ama kola yerine başka bir içecek arayanlar için ilginç, yerel bir alternatif olabilir. Adı Kofola. Yemek gelmeden önce içeçeğimizle beraber ekmek de aldık. Çek Cumhuriyeti’nde ekmek sık tüketiliyor ama ekmek yapımında genelde beyaz un kullanılmıyor ve ekmeklerde hafif bir anason tadı da var. Ben çok beğendim ve fırın bulduğum ilk anda anasonlu, kara buğdaylı ekmek yapmak istiyorum.

Gittiğimiz çiftlikler genelde süt sağılan, peynir üretimi yapılan çiftliklerdi. Özellikle keçi peyniri çok tüketilen bir peynir türü. Çiftlik sahipleri genelde bizim peynirleri tatmamızı sağladılar. İlk resimde yumuşak bir kıvama sahip inek peyniri (frenk soğanı ile beraber) ve anasonlu ekmek görüyorsunuz. İkincisinde ise keçi ve koyun peynirleri bulunuyor.

Gezimiz sırasında Çek Cumhuriyeti’nin güneyinde Bohemia bölgesindeki ünlü turizm şehri Cesky Krumlov şehrine gittik. Burası güzel kalesi ve küçük sokaklarıyla tanınıyor. Akşam yemeği için bizi Two Marys adlı bir restorana götürdüler. Restoran Orta Çağ’dan esinlenmiş dizaynı ve yemekleriyle ünlü. Çalışanların kıyafetlerinden, tabak çanağa bir çok detayda Orta Çağ etkileri görebiliyorsunuz. Yemek olarak ilk başta domates çorbası geldi, içinde küçük bir çiçek yüzüyordu ve sunumu çok beğendik. Ayrıca tabakların seramik olması da bizi etkiledi. Ana yemek olarak vejetaryenler için çeşitli mezelerden oluşan bir tabak geldi, diğerleri ise aynısının kızarmış tavukla yapılmışından aldılar. Bunların içinde buğday ve ıspanakla yapılmış bir ezme, humus, sarımsaklı yoğurt, dumpling denen hamurlar, patates mücverleri, pirinçli, buğdaylı pilavlar vardı.

Gezdiğimiz çiftliklerden ikisinde yemek de yeme şansımız oldu. Bir tanesi çiftlikten gelen sebzelerle yapılmış klasik bir sebze yemeğiydi. Gene burada da sarımsaklı, frenksoğanlı yoğurt sos olarak getirildi. Diğer çiftlikte ise tatlı çok güzeldi. Çiftlikteki keçilerin sütünden yapılmış bir tür puding yedik. Sunumsa çok şirindi. Çiftliğin teması olan mavi-beyaz çizgiler her yerde kendini gösteriyordu.

En son günü ise Moravia bölgesinde bir bağ evinde geçirdik ve şarap tadımı yaptık. İlk kez böyle bir şeye katıldığımız için bayağı komik durumlar ortaya çıktı. Ayrıca tadımlık değil gayet içimlik koydukları için yarım saat sonra herkes kahkahalar atmaya başlamıştı bile. Toplamda 10 tür şarap denedik. Çiftçilerin önerdikleri ise bölgeye ait Pavlova üzümlerinden yapılmış beyaz şaraptı.

Reklamlar
Bu yazı Fotoğraf, Hatıralar, Yemek/Gıda içinde yayınlandı ve , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Çek Cumhuriyeti’nde Yemek için 1 cevap

  1. atis boeno dedi ki:

    Selenciğim ellerine sağlık,bu güzel anlatımın sayesinde gitmiş ve tatmış kadar olduk!

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s