Piemonte’de Küçük Bir İtalyan Çiftliği 2

Çİftlikte bir hafta geçti bile. 2-3 gün içinde ne yazık ki buradan ayrılıyorum; artık Viyana’ya gidip dönem kaydımı yaptırmam gerekiyor. Tabi ki gönüllü çiftçilik daha uzun yapılsa daha güzel ama 10 günde bile çok fazla şey öğrendiğime inanıyorum.

Öncelikle bölgeden biraz bahsetmek istiyorum. Piemonte Bölgesi İtalya’nın tanınmış bölgelerinden. Zaten gönüllü çalışmak isteyenlerin aklına ilk başta ya burası ya da Toscana geliyor. Ben Fransa’dan yola çıktığım için oraya yakın bir bölgede olmak istedim, buranın adını da üzüm bağları sayesinde duymuştum zaten, o yüzden çok araştırmadım, ulaştığım ilk çiftliğe gelmeyi tercih ettim. Bizim çiftliğimiz Cuneo alt bölgesinde bulunuyor, Alba’ya bağlıyız. Slow Food’un merkezi olan Bra kasabası da gene bu bölgede. Piemonte en çok Torino şehri ile biliniyor ama Alba şehri de bence turizm açısından çok değerli. Zaten insan ancak küçük yerlere gelince anlıyor kültürü. Hele de söz konusu İtalya gibi milyonlarca turist çeken ve insana bu yüzden fenalık geçirten bir ülkeyse. Burada olmak huzur veriyor çünkü her şey kararında, sessizlik de kalabalık da kıvamında.

Çiftlik Castino adlı bir köye bağlı. Büyük tepelerin üzerine öylecene fırlatılmış gibi duran evlerden bir tanesi bizimki. Köyün içinde değiliz, sukunetin ortasinda tek başımızayız.

Manzaramız olabildiğince yeşillik içeriyor. Sıra sıra asmalar ve ilk geldiğimden beri şaşkınlıkla baktığım fındık ağaçları gözlerimi dinlendiriyor. Evet İtalya’nın en önemli fındık bölgesindeyiz! Burada “İtalyanlarla Türkler aynıdır” diye bir söz varmış, lafın türlü sebeplerle çıktığı belli ama bu bölgede fındık üreticiliği de bu sözde kendine yer buluyor bence. Söylediklerine göre bu bölge için Türkiye fındık konusunda en büyük rakipmiş. Ferrero markasının adı çok geçiyor, üretim ücreti az olduğundan fındığı İtalya’dan değil Türkiye’den alıyormuş hep. Dünyanın en çok fındık üreten ülkesiyiz bunu biliyoruz ama üreticisine ve kendisine ne kadar değer veriyoruz o tartışılır. Burada fındığa gösterilen değeri daha önce Türkiye’de görmedim maalesef. Fındığı dünyaya sattığımız için gurur duymamız önemli değil, ona verdiğimiz değerle gurur duymalıyız. Ama nerde? Üreticimiz değer veriyordur elbette, benim sözüm başkalarına. O kadar türkü yakılmış fındık adına, fındık aşkına ama şimdi yanık yanık söyleniyor Karadeniz’de o neşeli türküler.

İşte fındıklı tatlar:

Üzüme gelince… Başka bir dünya o, başka bir cennet. Geldiğimizden beri kilolarla üzüm topladık ellerimiz kan kırmızı, yapış yapış, sırtımız ter içinde, saç baş dağınık. Sabahtan akşama sıralar içinde kaybolduk, asmalar tenimizi okşadı. Şişmanlar, salkımlardan taşanlar, kurumuş kalmış olanlar… Tek tek seçtik en güzellerini şarap için. Daha az güzel olanlar masamıza neşe kattı akşam. Yorulduk şeker oldu üzüm kanımıza, yere çöktük ara vermek için, sessizlikte bir bir attık ağzımıza. Tepede güneş, yerde toprak, ağzımızda kıpkırmızı can suyu, rüzgar bekledik.

Daha birçok şey yaptık çiftlikte. Koli koli elma topladık ilaç değmemiş ağaçlardan. Yerdekileri de aldık, her birine değer verdik doğa ana büyütürken nasıl değer verdiyse. Bu kötü diye atamıyorsun ki elmayı, kesiyorsun çürüğünü, gerisini gene kendine saklıyorsun. Bir amaç bulunur elbet, yemek şart değil, her türün bir alıcısı var. Meyve suyu, marmelat… çok mu kötü olmuş? Çok mu çürümüş? At gitsin kompost yığınına, onu da toprak alacak bir gün.

Harcamanın ve harcanmanın anlamı yok doğada, her şeyin alıcısı, her şeyin beğeneni illa ki olacak. İnsan en çok bunu anlıyor doğaya bakarken, doğayla yaşarken.

Reklamlar
Bu yazı Avrupa'dan Tarım Hikayeleri, Hatıralar, Sürdürülebilir Tarım içinde yayınlandı ve , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s