Viyana’da Sonbahar

Bütün koşturmacanın arasında yemek gözlemlerim de devam ediyor tabi. İşte Viyana’da gelir gelmez keşfettiklerim.

Almanya ve Avusturya’nın ünlü hamur işi: Pretzel.

Eylül ve Ekim aylarının ünlü içeceği: Sturm. Bu alkollü içecek meyve suyu fermantasyona başlayınca sunuma hazır oluyor (üzümde 4 derece alkol gerekiyor diye yazıyor). Burada bu aylarda kafelerde en popüler içecek anladığım kadarıyla sturm ama fermantasyonun devam etmesinden dolayı saklamak kolay olmadığı için üzüm hasadından hemen sonra içilip tüketiliyor, yani ortadan kaybolmasına az kaldı. Ben tesadüfen ahudududan yapılmış sturm denedim, çok beğendim.

Marzipan! Nam-ı diğer badem ezmesi. Bence burada önemli olan pastane sahibinin mevsim için uygun şekerlemeler yaratmış olması. İnsanların -her ne kadar özde satışları arttırmak amacı da olsa- mevsimlerden, bayramlardan, özel günlerden etkilenip vitrinlerini süslemeleri çok hoşuma gidiyor. Bra’daki Slow Food Peynir Festivali’nde de benzer şeyler görmüş ve yazmıştım. İnsanlar zevk alıyorlar hayatlarını güzelleştirmekten. Bence mevsime uygun olsun diye vitrine bir iki kuru yaprak serpiştirmek bile çok hoş (marka mağazalarından bahsetmiyorum, onlar zaten ana merkezin emirleri doğrultusunda vitrinlerini süslüyor). Konuya dönersek burada sonbahar gelince herkes kabak ve kestane ile mevsimi yaşamaya başlıyor ve nereye kafanızı çevirirseniz bu ikisini görebiliyorsunuz. Sonunda da böyle renkli görüntüler ortaya çıkıyor, cama yapışıp kalıyorsunuz.

Kabak demişken burada Palmenhaus diye bir müze var. Tropikal bitkilerin sergilendiği kocaman bir sera da denebilir. Burada gene mevsime uygun olsun diye kabak sergisi yapmışlardı ve inanılmaz görüntülere rastladım, sizle de paylaşıyorum. Bu kabaklar şekilleriyle insanın aklını başından alıyor.

Reklamlar
Bu yazı Biyoçeşitlilik, Fotoğraf, Yemek/Gıda içinde yayınlandı ve , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

4 Responses to Viyana’da Sonbahar

  1. Hilal dedi ki:

    Yazını okuyunca aklıma Kuzey Amerika’nın “Thanksgiving” kutlamaları geldi. Thanksgiving denilen şey bizdeki hasat bayramı kanımca ve oldukça süslü bir ticari etkinlik halini almış. Öyle ki ekim ayı vitrinler senin de yazında anlattığın şekilde turuncuya dönüyor. Kabak fazlalığından olsa gerek, “Cadılar Bayramı” olarak kutlanan 31 Ekim’in de can alıcı teması kabaktan oyulan fenerler 🙂 Kekinden böreğine de bir sürü yemekte kabak kullanılıyor. Aileler çocukları ile kabak tarlalarına gidip fener oymalık kabaklarını seçiyor ve ailecek güzel bir günü birlikte geçiriyorlar. Üstelik mısırdan yapılmış bir labirentten geçip tarlanın yolunu bulmak da keyifli bir etkinlik oluyor. Avrupa’da bu tür bir etkinlik yok sanırsam. Ancak vitrin süslemelerinden rögar kapaklarına her işin içinde sanat var. Gelişmişlik dedikleri de bu olsa gerek 🙂 Paylaştıkların ve anımsattıkları için tekrar sağol.

  2. selencello dedi ki:

    Evet işin ticari kısmı bir yana bu tür zamanlar insanların yaratıcı olmasına ve eğlenmesine yarıyor. Bir de tabi bunlar insana paylaşma zevkini de tattırıyor ki bence en önemlisi de o. Biz ise bayramlarımızı unuttuk unutacağız…

  3. Berceste dedi ki:

    Ben de Cadilar Bayramindaki Kew Garden suslerini hatirladim 🙂
    http://berceste.blogspot.com/2006/10/cadlar-bayram.html

    Ama onemli olan kabaklardaki cesitliligi herkesin gozunun onune sermek. Ben o gune dek bu kadar cok cesidin olabilecegini dusunmemisim. Ayri ayri bilsem bile! Turkish Turban dedikleri kabaga da hayran kalmistim 🙂

  4. selencello dedi ki:

    Zaten bence -doğa için öneminden ayrı olarak- biyoçeşitlilik çok eğlenceli ve matrak bir kavram. Renkler, kokular, tatlarla dolu bir lunapark gibi!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s