Blogun Hikayesi

Bu blogun kuruluş amacı Norveç’te başladığım Agroekoloji master programı boyunca gördüklerimi, öğrendiklerimi, deneyimlediklerimi ve yediklerimi paylaşmaktı. Zaten bu sebeple de adı Selen’in Agroekoloji Günlüğü oldu.

Burada yazarken öncelikle agroekoloji ne demek onu anlatmaya çalıştım. Türkçe çevirisiyle tarımsal ekoloji anlamına gelen bu terim ilk başta “tarımsal ekosistemleri inceleyen bilim dalı” olarak doğmuş, fakat dünyada gıda konusunda süregelen gelişmeler sonucu birçok kaynakta kelime anlamını genişleterek “sürdürülebilir gıda sistemlerini inceleyen bilim dalı” anlamına gelmeye başlamış. Günümüzde agroekoloji, organik tarımdan, kent tarımına, sürdürülebilir tarımsal çalışmalardan, permakültüre, Slow Food gibi yerel ve doğal gıdaların desteklendiği oluşumlardan, tarımsal biyoçeşitliliğe kadar her tür çalışmayı inceleyen bir bilim dalı olmuş durumda.

Bu master programını uzun süren internet araştırmalarının ardından keşfettim ve öğrenmek istediğim şeylerin en iyi olarak agroekoloji adı altında öğrenilebileceğini anlayıp eğitime başladım. Tabi işin içinde biraz da yeni yerler görmek, gezmek isteği de vardı. Blogumda 2 sene süren master programımı adım adım anlattım. İlk dönemim programın merkezi olan Norveç’teydi. Burada birçok ülkeden gelen arkadaşlarım oldu ve sürdürülebilir gıda/tarım konusuna kapsamlı bir giriş yaptık. İki tane bitirme projemiz vardı. Birinde yerel bir belediye ile ortaklaşa olarak kamusal binalarda organik gıda tüketiminin arttırılması için vizyon geliştirme çalışması yaptık, diğerinde ise üretimi durma noktasına gelmiş organik bir aile çiftliğinde üretimi arttırmak ve gelir sağlamak için yeni bir çiftlik planı oluşturduk. Bu dönemin en güzel zamanları sınıf arkadaşlarımla oturup yemek yediğimiz zamanlardı. Norveç’te her şey gibi yiyecek de çok pahalı olduğu için dersler ve doğa yürüyüşleri dışında bütün zamanımız yurt mutfaklarında yemek pişirmekle geçti ve çok eğlendik. Norveç’ten sonraki dönemler için öğrenmek istediğimiz konuların uygunluğuna göre istediğimiz ülkelere gitme ya da orada kalma şansımız vardı. Ben Akdeniz tarımı ile ilgili çalışmak istediğimden İspanya’ya gitmeyi tercih ettim ve ikinci dönemi Cordoba’da geçirdim. Bu sefer bitki çeşitliliği, botanik, iklim değişikliği gibi konularda dersler aldım. Ama İspanya her şeyden önce kendi güzelliğiyle beni çok etkiledi. Özellikle Endülüs kültürü, tarihi ve mutfağı bizi kendine aşık etti. Orada gördüğüm çiçekleri, evleri, dar sokakları, müziği hala unutamıyorum. Üçüncü dönemimi ise organik tarım konusunda iyi eğitim alacağımı düşündüğümden Avusturya’da geçirmeyi tercih ettim. Viyana’da organik tarım uygulamaları, etiği, felsefesi vs. hakkında çok ciddi dersler gördüm ve organik gıda hakkında çok şey öğrendim. Masterin son dönemini ise İstanbul’a gelerek ve tez yazarak geçirdim. Kadıköy Erenköy’de bir apartman bahçesi yapımında bulundum ve bu süreci anlatarak programı tamamladım. Tabi bu eğitim süresince başka birçok yer gördüm ve farklı anılarım oldu, bunlar da blogda yerlerini aldılar.

Master bitiminde blogumun artık sonlanması gerektiğine inanıyordum ve bu sebeple blogda yazmaya bir son verdim. Aradan aylar geçti ama benim yazma isteğim bitmedi, yeniden canlandı; üstelik sürdürülebilir gıda ve tarım arayışım azalmıyordu tam tersine heyecanla devam ediyordu. “Devam etmelisin” diyen bir iki destek sesini de işitince blogda yeniden yazmaya karar verdim.

İşte ziyaret ettiğiniz blogun hikayesi böyle. Kurulduğundan beri onlarca yazı, yorum yazıldı, bunlar binlerce kez tıklandı, birçok şehirde, ülkede arkadaşlıklar, sofralar ve bahçeler kuruldu, yemekler yenildi. Sürdürülebilir bir yaşam peşinde yolum ve yazılarım ise bunların hepsine eşlik etmeye devam ediyor.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s